Cafe Racer
Październik 21, 2017, 07:00:17 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Ważne dla chcących zarejestrować się na tym forum.
Jeśli chcecie się przyłączyć do elitarnej grupy członków Cafe Racer - musicie spełniać kilka warunków. Wszystkie tematy jakie tu poruszamy kręcą się mniej lub bardziej wokół motocykli i subkultury motocyklowej. Aby otrzymać swoje konto, musicie w e-mailu wysłanym do mnie przedstawić się, ew. powołać na zarejestrowanych już tutaj znajomych. Adres znajdziecie na stronie www.caferacer.com.pl w zakładce KONTAKT.
Nie interesują nas Wasze poglądy religijne, polityczne ani czy byliście już karani przez prawo i nie chcemy poruszać tu takich tematów. Interesuje nas tylko motocyklowa strona życia członków tego forum.
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10
  Drukuj  
Autor Wątek: 1982 GSX 750 S Katana  (Przeczytany 27294 razy)
jimbo22
Full Member
***
Wiadomości: 182



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #120 : Lipiec 21, 2017, 10:08:54 »

Licznik odesłany na gwarancji.

wczoraj zrobiłem 20 km testowo. zjarało 2 razy główny bezpiecznik. w sumie to już 6:) w sumie dziwne, bo pierwszy raz po 15 km i to ostrego pałowania i szarpania. a drugi raz natychmiast po ruszeniu i zmianie z 1 na 2. a potem już spokojnie do domu dojechałem.

takze to nie licznik powodował problem.

przejrzałem instalację od ogona do główki, ale nie znalazłem żadnego jednoznacznego powodu. nie wiem.
wszystko zaczęło się od podłączenia gniazda 12v do zasilania sondy lambda... ale to zwykłe 12 na akumulatorze, które już wymontowałem. sprawdzone wszystko jeszcze raz.

generalnie zdechł 4 razy przy zamknięciu gazu. i 2 razy przy ruszaniu i zmianie z 1-2. wydaje się że ma to związek z przejściem przez luz (hamowanie silnikiem i redukcje... i ruszanie 1-2). ale na 100% przekonany nie jestem - bo 2 razy zgasł w innych okolicznościach.
specyficznie sprawdziłęm czy nie przyciąłem obudową przewodu od czujnika luzu i całą wiązkę do licznika...

jedna wtyczka była luźna (na przewodzie od kontrolki N), ale takie coś nie paliłoby bezpiecznika... chyba ze czujnik ma zwarcie...

ciężka przeprawa mnie czeka...

przejadę się znowu. jak będzie dalej źle... nast krok - zupełne odpięcie czujnika luzu.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2017, 11:03:46 wysłane przez jimbo22 » Zapisane

FTFE Club
jimbo22
Full Member
***
Wiadomości: 182



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #121 : Lipiec 21, 2017, 16:23:07 »

a moze to regulator napięcia? jak go odizolować i sprawdzić? wpiąć szeregowo bezpiecznik w kabel do akumulatora? np 10A - żeby padł pierwszy przed tym głównym (15A)?

EDIT: ok znalazłem, potestuję w weekend.

generalnie regulator wg diagnostyki z manuala serwisowego jest ok, ladowanie w normie, oporności między kablami wg instrukcji. ale znając życie - to są kapryśne urządzenia. chociaż z drugiej strony napięcie nie pali bezpieczników.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2017, 17:06:12 wysłane przez jimbo22 » Zapisane

FTFE Club
Adam M
Global Moderator
Hero Member
*****
Wiadomości: 1226


Zobacz profil
« Odpowiedz #122 : Lipiec 23, 2017, 01:29:19 »

Jezeli masz jeszcze oryginalna wiazke to musiala gdzies sie izolacja przetrzec.
Ciezka sprawa zeby to znalezc, ale sie da- wymaga tylko cierpliwosci.
Zobacz czy czasem ktoras z wiazek nie jest przytrzasnieta nap kanapa, albo jakas inna czescia i nie zwiera do masy.
Zapisane

Adam M.
jimbo22
Full Member
***
Wiadomości: 182



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #123 : Lipiec 23, 2017, 02:02:01 »

obadałem regulator z kazdej strony - jest wporzo. diody działają, napięcie ładowania stabilne niezaleznie od obciążenia systemu, przebicia nie ma. ten trop porzucam.

albo nie - mam jedno podejrzenie jeszcze. przejade sie z multimetrem... bo moze cos sie kaszani na gorąco w regulatorze.

zrobiłem dzisiaj jakies 30 km (ok, bo licznika nie mam) - nie spaliła bezpiecznika. takze prawdopodobnie poprawiłem temat (albo to przewód od neutrala - chociaz to byloby dziwne, albo przypadkowo ruszając kable). albo mam chwilowe szczescie... będę jezdził z bezpiecznikami w kieszeni przez 2 baki na wszelki wypadek. ale narazie jest git.

pytanie co powiedzą w sprawie gwarancji licznika.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2017, 18:52:27 wysłane przez jimbo22 » Zapisane

FTFE Club
jimbo22
Full Member
***
Wiadomości: 182



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #124 : Lipiec 24, 2017, 10:33:18 »

hahaha. roboty nie ma końca.

przy testach bezpiecznika - ostro pałowałem. i okazuje się że przy ostrym dohamowaniu - przewody hamulcowe piłują oponę (brak błotnika...). Takze już testuję eksperymentalny system rozciągania ich na boki u góry za pomocą niebieskith trytek. Jeśli się sprawdzi - muszę pomyslec nad jakimś zrobieniem uchwytu Uśmiech chociaz nie mam narazie wizji...

no albo błotnik się dorobi Mrugnięcie
Zapisane

FTFE Club
jimbo22
Full Member
***
Wiadomości: 182



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #125 : Lipiec 24, 2017, 21:19:42 »

jednoznacznie potwierdzilem ze regulator jest ok Uśmiech przeleciałem przez miasto z multimetrem na półce górnej. pięknie ładuje cały czas, nawet na wolnych obrotach ma 13.1-13.2.  bez żadnych wahnięć, których szukałem...

za to w trakcie przejazdzki zjarał 4 bezpieczniki - zrobiłem 20km bez problemu, a potem co 200m... Uśmiech muszę dokupić garść Uśmiech

jednoznacznie jara je ZAWSZE przy zmianie biegu. zazwyczaj przy redukcji. kontrolka luzu to nie jest, bo... bez licznika nie zamyka żadnego -
obwodu... kostka jest obecnie pusta.

takze stawiam na coś pod linką sprzęgła lub gazu. bo te 2 pracują jak się zmienia biegi... kopiemy dalej. dzisiaj rozpinam wszystko. z lupą...

po grze o tron Uśmiech

pewnie przyjdzie mi jezdzic z żarówką wpiętą w bezpiecznik i obserwacja jak się żarzy:) ale pewnie nie zdążę na sprint w człuchowie jej postawic na nogi Smutny
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2017, 21:21:14 wysłane przez jimbo22 » Zapisane

FTFE Club
boskijaco
Sr. Member
****
Wiadomości: 405


Zobacz profil
« Odpowiedz #126 : Lipiec 28, 2017, 23:19:29 »

wstaw gruby kabel zamiast bezpiecznika i zobaczysz co sie tobie jara, a wtedy usuniesz awarie i naprawisz instalacje
Zapisane
jimbo22
Full Member
***
Wiadomości: 182



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #127 : Lipiec 31, 2017, 13:46:36 »

no i to jest ostatni krok. zaryzykuję "osprzęt" ale nie mam wyboru. z drugiej strony tam az tyle osprzętu nie ma, zeby cos "drogiego" się zepsuło.
Zapisane

FTFE Club
Ario
Jr. Member
**
Wiadomości: 81



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #128 : Sierpień 01, 2017, 08:39:32 »

pewnie masz coś innego, ale...

mi XS po wymianie linki sprzęgła seryjnie paliła bezpieczniki Uśmiech. Szukałem, mierzyłem, nic. Pomyślałem co ostatniego robiłem... No linka, ale co to ma wspólnego? Odkręciłem kapę i wszystko ok, bezpieczniki całe. Co się okazało, przy dokręcaniu kapy przytrzasnąłem jeden z przewodów który idzie w okolicy i to była przyczyna palenia.
Zapisane
jimbo22
Full Member
***
Wiadomości: 182



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #129 : Sierpień 01, 2017, 11:10:37 »

też dokładnie przeanalizowałem ostatnie modyfikacje/serwisy, ktore chocby hipotetycznie mogłyby mieć z tym związek. i nic mi się tam nie klei.

wymieniłem sprzęgło - TOTALNY brak elektryki tam. ani w środku, ani pod/w okolicach pokrywy silnika.
wymieniłem stator - tam jest elektryka, ale bardzo starannie poprowadziłem przewody, i pomierzyłem wszystko po podłączeniu. nie wiem jak mogłoby się to przekładać na tak nieregularną awarię... aczkolwiek jak nie uda mi się tego wykminić, otworzę silnik znowu Uśmiech

Zapisane

FTFE Club
naziro
Newbie
*
Wiadomości: 3


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #130 : Sierpień 02, 2017, 21:20:17 »

Hej. Sprawdź dokładnie masy na ramie i silniku. Miałem podobny problem z bezpiecznikiem i okazało się, że masa ramy była luźna. Po dokręceniu wróciło do normy.
Zapisane
jimbo22
Full Member
***
Wiadomości: 182



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #131 : Sierpień 21, 2017, 09:58:44 »

zrobiłem narazie 80 km... nie zjarała bezpiecznika. chyba się udało. zrobię ze 200, dopiero wtedy założę nowy licznik Uśmiech

w międzyczasie wymeiniłem pompę hamulca tył - bo leciał płyn minimalnie.

ale wygląda że "nareszcie" koniec. czas wreszcie się ogarnąć i obfocić, bo zaraz zima Uśmiech
Zapisane

FTFE Club
jimbo22
Full Member
***
Wiadomości: 182



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #132 : Październik 01, 2017, 22:16:21 »

Zaległa galeria ku potomności...

Z elektryki - 2ga sesja poszukiwania zwarcia okazała się skuteczna. Coprawda jezdze od 400km z garścią bezpieczników i otwartą skrzynką - nic się nie dzieje. liicznik nowy tez zamontowany. takze temat zamknięty - zakładam obudowę bezpieczników i projekt ukończony... na razie.

Udało mi się: znaleźć czas za jasnego, doczekać godnej pogody, znaleźć chęci (koniec sezonu?)...














Teraz czas na rozmyślanie, który kolejny projekt urodzony w głowie wziąć na tapetę:)

« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2017, 11:16:45 wysłane przez jimbo22 » Zapisane

FTFE Club
boskijaco
Sr. Member
****
Wiadomości: 405


Zobacz profil
« Odpowiedz #133 : Październik 02, 2017, 00:10:14 »

ladne
Zapisane
Adam M
Global Moderator
Hero Member
*****
Wiadomości: 1226


Zobacz profil
« Odpowiedz #134 : Październik 02, 2017, 00:58:34 »

Wyglada swietnie, moze jakis filmik z jazdy zrobisz ?
Zapisane

Adam M.
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!